Salmenharju

Salmenharju on perinteikäs maatila kauniin ja puhtaan Liesveden rantamaisemissa, Konnevedellä. Liesvesi sijaitsee Rautalammin reitin ja seitsemän kosken varrella ja sen rannat ovat olleet asuttuja jo kivikaudelta asti. Myös Salmenharjun omalta pellolta on löytynyt kivikautinen taltta, jonka iäksi on arvioitu ainakin 5000 vuotta. Taltta on alunperin lähtöisin joko Laatokan alueelta tai Pohjois-Suomesta .

Vakituinen asutus Salmenharjun tilalla on virallistettu 1600-luvun puolivälissä, tilan nimeksi tuli tällöin Salmis. Näiltä ajoilta peräisin olevia rahoja, nappeja ja ym. tavaraa löytyy vielä tänäkin päivänä tilan pelloilta.

Korhoset ovat asuttaneet ja viljelleet tilaa 1880- luvulta lähtien. Taru kertoo Janne Korhosen tulleen tuolloin puhemiehen kanssa katsomaan tilaa. Ensin tutustuttiin peltojen viljavuuteen ja metsien kuntoon, ja vasta sen jälkeen siirryttiin pirttiin katsomaan tyttäriä. Janne ihastui nuorimmaiseen, mutta vanha isäntä sanoi "eipäs lonita!" eikä  häntä luovuttanut. Tällöin Jannen oli tyydyttävä vanhempaan, sillä olivathan tilan maat varsin kunnollisia. Siitä lähtien, jo neljän sukupolven ajan, ovat Korhoset isännöineet Salmenharjua. Nykyään tilan pellot ovat luonnonmukaisessa tuotannossa ja laitumilla tallustelee emolehmiä vasikoidensa seurana.

 

 StatCounter - Free Web Tracker and Counter